Nikola Tesla ,Yalnız ve Çağın İlerisinde Olan Adam - Andromedadanbirisi

Nikola Tesla ,Yalnız ve Çağın İlerisinde Olan Adam

     Nikola Tesla





         Nikola Tesla şiddetli bir elektrik fırtınasının olduğu  bir gece de, günümüzde Hırvatistan  sınırları içerisinde  yer alan Gospic kasabasında  dünyaya  geldi. Çocukluğu doğa ile iç içe geçerken,  bir gün  ağabeyi Daniel'i taşıyan at şaha kalktı ve ağabeyini kaybetti. Bu olay Nikola üzerinde vicdan azabı  ve psikolojik tahribata sebep oldu.

        Babası Nikola' nın kendini tanrıya adamasını ve topluma faydalı  bir papaz olmasını istiyordu.

         Nikola, ağabeyinin ölümünden kendisini sorumlu tutuyor ve kendini günahkar olarak görüyordu. Günahtan kurtulmanın yolunu arıyor ve sonuç olarak bunun yalnızca insanlığa hizmet etmekten   geçtiğine inanıyordu.

           Zamanının büyük bir kısmını  okuma yazma bilmemesine rağmen, küçük ev aletleri tasarlayan ve dokuma tezgahıyla harika el işleri yapan annesinin yanında onu izleyerek geçiriyordu. Annesi onun için büyük bir ilham kaynağıydı.

          Hayal gücü çok gelişmiş bir çocuktu. Zamanla yalnızlaştı (Cisimlerin gözüne gelen görüntülerine sık sık etki eden şiddetli patlamalar görüyordu bu yüzden günden güne insanlardan kendini soyutladı.) ve güvercinler onun tek arkadaşlarıydı.

         Nikola rüyalarında sık sık  Niagara şelalesini görüyordu. Onu insanlık  adına kullanışlı bir hale nasıl getirebileceğini düşünüyordu. 

         17 yaşında babasının gitmesini istediği okula hazırlanırken Kolera' ya yakalandı. Nikola 'nın ansızın bu ölümcül hastalığa  yakalanması ailesini çok üzdü ve üzerilerine karabasan gibi çöktü.  

         Nikola ,babasına eğer  mühendis olmasına izin verirse tarihin en iyi mühendisi olacağına dair söz verdi ve babası onu Amerika'ya göndermeye ikna oldu.

         1877 de 21 yaşına gelen Nikola ,yüksek  öğrenimini  tamamlamak için  Avusturya 'da bulunan Graz kentine  yola çıkmıştı.  Şehre ayak basar batmaz  elektrik ilmiyle tanışmış  ve hakkında  her şeyi  öğrenmek istediği bu mükemmel  şey onu büyülemişti. 

       İlk elektrik motorları doğru akımla çalışıyordu lakin makinede dönel  bir etki oluşturabilmek için gereken elemanlar kıvılcımlara yol açıyordu.

      Nikola bir derste söz isteyerek jeneratör ve motor tasarımlarının alternatif akım kullanılarak oldukça geliştirilebileceğini belirtmişti lakin bunu duyan profesörün verdiği yanıt ağır olmuştu  ve onu arkadaşlarının önünde aşağılamıştı. (Halbuki bu buluş imkan verilseydi sanayi endüstrisinin kaderini değiştirebilirdi.)

       Nikola' nın gururu duydukları karşısında incinmişti. Kimsenin ,onu  anlamadığını düşündüğü ve bu küçük  Avrupa şehrinin  onun hayallerine ev sahipliği  yapabilecek  kapasitede olmadığına inanıyordu bu sebeple Thomas Edison' un yanına gitmeye karar verdi. Bu onun en büyük hayaliydi. 

        Cebinde, Edison 'un Avrupalı iş  ortağı  Charles Batchelor 'ın yazdığı  referans mektubunu taşıyordu. 28 yaşındaydı  ve sonunda Edison karşısındaydı. (Amerika'ya gelmişti.) 

         Edison mektuba baktı, mektuba göre dünyada yaşayan sadece  iki dahi vardı biri Edison diğeri  ise Nikola Tesla'ydı. Tesla, Edison Machine Works' de çalışmak için işe alındı. 

      Edison' un çalışmaları sayesinde 1870' lerin sonundan beri New York elektrik  ile buluşmuş lakin doğru akımın uzak mesafelere taşınması sorun yaratmıştı. Bu sorunu halletme görevi  Nikola Tesla' ya verildi. Görevi yerine getirirse 50.000 dolarlık bir servete sahip olacaktı. 

         Tesla, günlerce ve gecelerce durmaksızın çalıştı  lakin doğru akımla elektriği uzak mesafelere taşımak imkansız bir işti. Bu problemi çözebilmek için ,gerilimi yükseltecek ve alçaltacak bir alternatif  akım motoru gerekiyordu fakat Edison tüm işini doğru akım üzerine  kurmuştu ve alternatif  akım ile ilgili söylenen ufak tavsiyelere bile sinirleniyordu.

          Thomas Edison, Tesla' ya verdiği sözlerin  hiç birini tutmamış ve üstelik onu küçük düşürmüştü . Nikola' nın verdiği bir yıllık emek heba olmuştu  ve  görevi tamamladığındaysa  aldatılmış olduğunun farkına varmıştı. 

          Nikola büyük bir hayal kırıklığına  uğradı  ve bir kaç blok ötede kendi laboratuvarını açtı.  Tam 7 yıl  kendini odaya kapattı  ve dışarı adımını atmadı. Sonunda hayallerinde ki alternatif  akım  motorunu geliştirmeyi  başardı. ( Bu aynı  zamanda modern dünyanında keşfiydi ,bu haber dünyaya  yayılmıştı. ) Bunu duyan ve dönemin ünlü milyonerlerinden olan George Westinghouse ,Nikola ile ortak olabilmek adına 1 milyon dolar karşılığında  el sıkıştı.

          Bu durum Edison'u öfkelendirmişti. Alternatif akım ile ilgili medyada yayılan karalama kampanyalarının  arkasında da Edison bulunuyordu. Sokaklarda elektriğin  tehlikeli olduğunu göstermek için  acımasız  gösteriler düzenleniyor,  hayvanlar akım verilerek katlediliyordu. New York' da bulunan Auburn hapishanesinde ise acımasız ve unutulmaz bir  karar alındı. Ölüm  cezası alan mahkumlar alternatif  akım verilerek infaz edileceklerdi. Bu durum uzun süre insanların  hafızalarında  yer edindi ve etkiledi.

        Nikola Tesla ve Edison ,Columbian Elektrik Sergisi açılışında  karşı karşıya  geldi. Serginin açılış ihalesini Westinghouse şirketi kazanmıştı. (Bu durum Nikola 'ya tarihi yeniden yazma fırsatı  ve  Edison'a karşı da meydan okuma şansı tanıyordu .)

         Yüzlerce insan şehrin meydanına toplanmış ve güneşin batmasını bekliyordu.Karanlık çöktüğünde  herkes mucizenin gerçekleşip  gerçekleşemeyeceğini düşünüyordu ve Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Grover Gleveland düğmeye bastı  ve tüm fuar alanı göz kamaştıran ışıklarla aydınlandı.  Sonunda herkes Nikola' nın dehasının farkına vardı.

         Nikola Tesla çocukluğundan beri  hayalini kurduğu  Niagara ile enerji üretip şehri aydınlatmak istiyordu ve çocukken  verdiği  sözü tutmuştu. Lakin büyük bir sorun vardı gece yarısı terler içinde uyanmıştı,ruhunu esir alan hisler vardı ve hayatını adadığı  çalışmaları bir kumpasa kurban gitti.  Laboratuvarı gözleri önünde yanıyordu. Çaresizdi..

       Tesla , sahip olduğu  her şeyi kaybetmişti.  Kendini yine tek dostu olan güvercinlerin  yanında buldu. Avrupa ise o sıralarda Marconi isimli bir İtalyan mucidin Nikola Tesla' nın projesinden esinlenerek , radyo üzerine yaptığı çalışmaları konuşuyordu. Bunu duyan Tesla sadece acı bir tebessüm  etti. Dünya  onu bir kez bile olsun anlamak istememişti. Bir süre  ortadan kayboldu ve kendini inzivaya çekti.

    Günler sonra Madison park da ortaya çıktı. Edison ve Marconi gibi insanlara hadlerini bildirmek istiyordu. Sıcak  bir öğleden sonraydı ve Nikola' nın uzaktan kumandası işe yaramış suyun üzerine  bıraktığı bot ışıklar saçarak hareket ediyordu. Kalabalıksa şaşkınlıkla  olanları izliyordu.

           Nikola Tesla  hayalindeki proje olan kablosuz elektrik akımını keşfedebilmek için şehrin dışına bir yıldırım  istasyonu kurmayı planlamıştı. Lakin finansörü böyle bir yatırımın  maliyeti fazla olduğu için projeden çekilmek istemişti. Tesla ise onu ikna etmek için telif haklarından vazgeçtiğini söylemişti.


           Sonunda eşsiz olan devasa bir Tesla Bobini tasarladı. Gökyüzünün  kapalı(bulutlarla kaplı) olduğu bir gece ortalık yıldırım fırtınası ile kaplandı. Bu deney yakındaki kasabaların jeneratörlerinde patlamalara neden oldu, evler karanlığa gömüldü. ( Bazıları onun delirdiğini düşünüyor bazıları ise korkuyordu)

       Tesla Dünya  Savaşları'nın uluslar arası iletişim ve etkileşim sayesinde sona ereceğine inanıyordu. Bu sebeple de  Wardenclyffe Tower(Hayallerinin kulesi) 'i inşa  etmek istedi.( Eğer başarılı olabilseydi dünya barışı kaçınılmazdı lakin insanlar onun çıldırdığını düşünüyordu)

      Günlerce aralıksız çalıştı lakin projenin finansörü Morgan  sıkıldığını söylüyordu...

         Aday olduğu Nobel ödülünü baş düşmanı ile paylaşmayı kabul etmemişti. Eline geçen tek ödül ise Edison ödülü olmuştu. İnsanlar onu unutmuştu.

       Tesla bankalardan aldığı  krediler ile ayakta durmaya çalışıyor ve kendisini otel odasına kilitliyordu.

         7 Ocak 1943 büyük ve yalnız dahi hayata gözlerini yummuştu...

        Tesla'nın hayattaki en büyük amacı elektriği kablosuz olarak iletmekti. Bu nedenle bir bobin tasarladı.

       Dünya savaşlarının zirve yaptığı bir dönemdi, 7 Ocak 1943'te Nikola Tesla New Yorker oteldeki odasında yalnız bir şekilde hayata gözlerini yumdu.

         Tesla'nın Ölüm Işını adını verdiği savaş makinesine ait bazı belgeler kayıptı .Bu belgelerin kayıp olması Amerika Birleşik Devlet'ini derinden sarsmıştı çünkü böylesine güçlü bir kitle imha silahını düşmanlarının eline geçme ihtimali başkan da dahil olmak üzere tüm ulusu korkutuyordu.

         Özel FBI ajanı Fox Worth Başkan tarafından olayı araştırması için görevlendirilmiş ve Tesla'ya ait bazı belgelerin kaybolduğu ,güvende olmadığı hakkında da bilgilendirilmişti.

     Casusluk soruşturmasında şüphelenilen kişi Tesla'nın uzaktan akrabası olan Sava Kosanović ve soruşturmaya dair tüm oklar onu gösteriyordu Kosanović ,komünistler ile bir bağlantısı olduğu düşünülüyordu.

      Tesla'nın odasında yapılan araştırmalarda kayıp belgelere dair hiçbir şey bulunamadı ve bu dosya o dönem için bir daha açılmamak üzere kapandı....


Yorum Gönder

0 Yorumlar