Annie, are you OK? Michael Jackson Şarkısında Yer Alan Annie Aslında Kimdir? - Andromedadanbirisi

Annie, are you OK? Michael Jackson Şarkısında Yer Alan Annie Aslında Kimdir?

 Bugün Michael Jackson - Smooth Criminal şarkısında geçen "Annie" ismini konu alıyorum. Kim bu Annie öğrenmek ister misin?



CPR Annie Daha Önce Duydunuz Mu?

Şarkı içerisinde birçok "Annie, are you OK?" yani "Annie, iyi misin?" sözü yer alıyor. Annie aslında bir maket. Peki bu maketin şarkı ile alakası ne?



19. Yüzyılın sonlarında Sen Nehri' nin kıyısına genç bir beden(16 yaşlarında) ölü olarak vurdu. Genç yaşlarda olan bedenin ölüm nedeni tespit edilemedi. Vücudunda iz yoktu veya farklı görünen bir uzuv. Hiçbir neden bulunamayınca bunun bir intihar sonucu ölüm olduğu tahmin edildi. Michael Jackson içinse bu durum şarkı da yer aldığı üzere "smooth criminal" yani pürüzsüz ardında hiçbir iz bırakılmamış bir suç, cinayet de olabilir.

Kim olduğu hakkında da hiçbir bilgi yoktu. Onu daha önce tanıyan veya gören biri çıkmamıştı. O dönem kimliği belirsiz cesetler halka sergileniyordu. Tanıyan veya bir yakının çıkması bekleniyordu. Halk kızın yüzüne baktığında bunu çok huzur verici buluyor, kızın mutlu bir şekilde öldüğünü düşüyordu.

Kızın yüzünü huzur verici bulan morg görevlilerinden biri , cesedin yüzünü plasterle kaplayarak kalıbını çıkardı. Daha sonra bu kalıpla maskeler üretildi. Maskeler Paris' de birçok dükkanda satılır hâle geldi. Oldukça popüler oldu. Kısa süre içerisinde tüm dünyaya yayıldı. Öyle ki her sanatçının masasında ilham kaynağı olarak yer aldı. Sanatçılar ve yazarlar onu "Boğulmuş Mona Lisa" olarak tanımladı. Evlerde süs eşyası olarak asıldı. Bir süre sonra onu su altında kalmış kalbi kırık kahraman olarak tanımladılar. Efsaneleşmiş bir hâl aldı.

O dönem de bir oyuncak üreticisi tahta oyuncaklar yerine plastik oyuncaklar üretmeye karar verdi.

Oyuncak üreticisinin oğlu birgün boğulmak üzereydi. Suya düşmüştü , çocuk sakattı ve kendi çıkamıyordu bunu gören baba onu sudan çıkararak göğsüne vurarak suyu vücudundan boşalttı.

Bir kaç yıl sonra  anesteziyologlar    öğrencilere ilk yardım eğitimi için maket  üretilmesini istedi. Oyuncak üreticisinin şirketi ile anlaştı. Maket üretimini isteyenlerin içerisinde Peter Safar ' da bulunuyordu. Peter kalp masajı uygulamasını bulan kişidir. 

       Oyuncak  üreticisi maketleri ürettirken bir sorun olduğunu  fark etti. Maketin yüzü  nasıl  olacaktı?

     Bu sırada kayınvalidesinin evinde asılı  duran yüz maketi aklına  geldi. O yıllarda erkek öğrencilerin  erkek maketlerin dudaklarına dokunmak istemeyeceklerine karar verildi. En ideal yüzün Annie' nin kalıbı  olduğuna  karar verildi. Maket yapımı  bitti ve oldukça  popüler oldu. Maket tarihde ki üretilmiş  en iyi hasta simülatörü olarak adlandırıldı.


        Şimdi gelelim neden şarkı da  "Annie iyi misin?" denildiğine. İlk yardım  yaparken hasta ya "iyi misin, iyi misin" diye sorulur. Şarkı da geçen iyi misin sorusu  tam olarak buradan gelmektedir.


Yorum Gönder

0 Yorumlar