Restoran Adabı/Sofra Adabı Nasıl Olmalıdır? - Andromedadanbirisi

Restoran Adabı/Sofra Adabı Nasıl Olmalıdır?



Restoran Adabı ve Zarafet Kuralları

Restorana girerken eğer kapı kapalı ise her zaman beyefendi , hanımefendiye kapıyı  açar.( eğer kapı içe doğru  açılıyor ise önce beyefendi girip kapıyı  tutar daha sonra hanımefendi içeriye girer)

Yer gösterici / garson en önden  gider sonra hanım efendi ve en arkada ise beyefendi gider. (Eğer sadece kadınların olduğu bir yemekse yer gösterici kadınin sandalyesi çekerek nezaket de bulunabilir.)

Beyefendi sandalyeyi hanımefendi için çeker lakin eğer çok samimiyet yoksa hanımefendiye "sandalyenizi çekmemi ister misiniz?" Gibi sorarak çekebilir. Kadın sağ taraftan sandalyeye oturur ve kadın sandalyeyi tutuğu anda erkek artık  tutmayı bırakır.

Yer gösterici ise erkeğin  sandalyesini tutar. Ve yer gösterici oradan ayrılır , garson masaya yönelir. 

Menü gelirken masaya bırakılır. Müşterinin eline verilmez ve yine  garsona tabak , bardak vs. uzatılmaz.

Siparişe  karar verildiğinde menü masaya bırakılır  elde bekletilmez.

Kadın menüyü  bıraktıktan sonra erkek kadına "Karar verdiniz mi?/ Ne söyleyeceksiniz?" Diye sorar kadın cevapladıktan sonra erkek garsonu göz teması ile çağırır. Sesli bir biçimle  çağırma olmaz. Eğer  fazla kalabalık bir mekan söz konusu ise havaya el işareti  yaparak çağırır. (Pardon bakar mısın, garson, şefim gibi seslenmeler olmaz parmak çıtlatılmaz bunlar çok büyük  saygısızlıktır.)

Garson gelince önce hanımefendininkini daha sonra kendini  siparişini  söyler. 

Yemek öncesi aparatif /meze tarzı şeyler veya soslar geldiğinde soslar ekmeği çatala takarak değil, direk banarak yenir.

Kadın garsondan bir şey isteyeceği  zaman erkeğe söyler  oda garsona yöneltir. Bu sadece kadın erkek için söz konusu değil , her zaman için karşıdakini rahat ettirmek ve nezaket amacı ile yapılır.

Tuvalete gidileceği zaman tuvalet veya lavaboya  gideceğim yerine "izninizle birazdan döneceğim"  diyerek kalkılmalı.

Hesap pusulası geldiği  zaman karşıdaki  kişinin  görmeyeceği  şekilde  bakılır  ve para veya kart gösterilmeden konulur.

Cüzdan  çıkarılacağı  zaman masa hizasında çıkarılır. Ne çok gösterir gibi nede saklar gibi çıkarılır. 

Bahşiş  isteğe  bağlı %10 /15 oranında bırakılır. 

Sofra Adabı

1-İlk olarak oturduğumuzda bez peçeteyi kucağınıza serin. Boyuna asmayın veya tabağın  yanına koymayın.

2-Dik oturun, ellerinize bileklerden masanın üzerine  koyun. Kolunuzu masaya koymayın  veya ellerinizi masanın  altında tutmayın. Bu şekilinizi yemek boyu korumaya özen gösterin. 

3-Birden fazla kaşık ,çatal ve bıçak olması  kafanızı  karıştırmasın her zaman dıştan içe doğru kullanılacak bir biçimde konulur.

4-Yemek yerken kollar açılmaz  sadece bilekler bükülerek eğer keserken güç uygulamak gerekiyorsa işaret parmaklarına bastırarak uygulanır.

5-Porselene vurarak ses çıkarmamaya veya gıcırtı  yapmamaya özen  gösterilir. 

Kaşık kullanımı ve Başlangıç 

Her zaman dışta bulunan kaşıkla yemeğe başlanılır. 

Çorbaya normal ekmek atılmaz, kroton(kıtır ekmek) yanında  servis edildiyse eklenebilir.

Kaşık dıştan içe doğru olacak şekilde çorba (sıvı) alınır. Tabağın  yanına kaşık  sürülmez  ve içerken  dik pozisyonda içilir , eğilme olmaz.

 Çorbaya  üflenmez.

 Sıyrılmaya çalışılmaz son 1 kaşık veya dibindeki az kalan miktar içmeden  bırakılır. 


Ara sıcak(ana yemek öncesi)

Dıştan 2. Sıradaki çatal bıçak  kullanılır. 

Ana yemek

Çatal,  bıçak 1 kez yemeğe dokundurulduktan sonra bir daha servis tabağı  üzerine/kenarına konulmaz. Her zaman tabağın  içi tercih edilir.

Konuşurken  çarpı  işareti  olucak biçimde  tabağa bırakılır. 

Yemek bitiminde 4.20 geçe şeklinde  ve bir birine paralel biçimde   çatal  ve bıçak tabak üzerine konumlandırılır.

***Eğer 3. Olarak çatal  bıçak konulduysa bölüm  sayısınca  tabak değişimi ile bir sonrakine geçilir. 

İçecek Tüketimi 

Bardak her zaman alt kısımdan tutulur.

Yudum almadan önce  peçete ile ağız kenarları silinir(ponponlayarak).

Bez peçete  varsa kağıt peçete kullanılmaz. 

Yemek Sonu Ve Kalkma

Peçete  kalkarken sandalyeye bırakılır ancak yemek bittiyse tabağın sol tarafına konumlandırılır.


Yorum Gönder

0 Yorumlar