Restoran Adabı ve Zarafet Kuralları
Restorana girerken eğer kapı kapalı ise her zaman beyefendi , hanımefendiye kapıyı açar.( eğer kapı içe doğru açılıyor ise önce beyefendi girip kapıyı tutar daha sonra hanımefendi içeriye girer)
Yer gösterici / garson en önden gider sonra hanım efendi ve en arkada ise beyefendi gider. (Eğer sadece kadınların olduğu bir yemekse yer gösterici kadınin sandalyesi çekerek nezaket de bulunabilir.)
Beyefendi sandalyeyi hanımefendi için çeker lakin eğer çok samimiyet yoksa hanımefendiye "sandalyenizi çekmemi ister misiniz?" Gibi sorarak çekebilir. Kadın sağ taraftan sandalyeye oturur ve kadın sandalyeyi tutuğu anda erkek artık tutmayı bırakır.
Yer gösterici ise erkeğin sandalyesini tutar. Ve yer gösterici oradan ayrılır , garson masaya yönelir.
Menü gelirken masaya bırakılır. Müşterinin eline verilmez ve yine garsona tabak , bardak vs. uzatılmaz.
Siparişe karar verildiğinde menü masaya bırakılır elde bekletilmez.
Kadın menüyü bıraktıktan sonra erkek kadına "Karar verdiniz mi?/ Ne söyleyeceksiniz?" Diye sorar kadın cevapladıktan sonra erkek garsonu göz teması ile çağırır. Sesli bir biçimle çağırma olmaz. Eğer fazla kalabalık bir mekan söz konusu ise havaya el işareti yaparak çağırır. (Pardon bakar mısın, garson, şefim gibi seslenmeler olmaz parmak çıtlatılmaz bunlar çok büyük saygısızlıktır.)
Garson gelince önce hanımefendininkini daha sonra kendini siparişini söyler.
Yemek öncesi aparatif /meze tarzı şeyler veya soslar geldiğinde soslar ekmeği çatala takarak değil, direk banarak yenir.
Kadın garsondan bir şey isteyeceği zaman erkeğe söyler oda garsona yöneltir. Bu sadece kadın erkek için söz konusu değil , her zaman için karşıdakini rahat ettirmek ve nezaket amacı ile yapılır.
Tuvalete gidileceği zaman tuvalet veya lavaboya gideceğim yerine "izninizle birazdan döneceğim" diyerek kalkılmalı.
Hesap pusulası geldiği zaman karşıdaki kişinin görmeyeceği şekilde bakılır ve para veya kart gösterilmeden konulur.
Cüzdan çıkarılacağı zaman masa hizasında çıkarılır. Ne çok gösterir gibi nede saklar gibi çıkarılır.
Bahşiş isteğe bağlı %10 /15 oranında bırakılır.
Sofra Adabı
1-İlk olarak oturduğumuzda bez peçeteyi kucağınıza serin. Boyuna asmayın veya tabağın yanına koymayın.
2-Dik oturun, ellerinize bileklerden masanın üzerine koyun. Kolunuzu masaya koymayın veya ellerinizi masanın altında tutmayın. Bu şekilinizi yemek boyu korumaya özen gösterin.
3-Birden fazla kaşık ,çatal ve bıçak olması kafanızı karıştırmasın her zaman dıştan içe doğru kullanılacak bir biçimde konulur.
4-Yemek yerken kollar açılmaz sadece bilekler bükülerek eğer keserken güç uygulamak gerekiyorsa işaret parmaklarına bastırarak uygulanır.
5-Porselene vurarak ses çıkarmamaya veya gıcırtı yapmamaya özen gösterilir.
Kaşık kullanımı ve Başlangıç
Her zaman dışta bulunan kaşıkla yemeğe başlanılır.
Çorbaya normal ekmek atılmaz, kroton(kıtır ekmek) yanında servis edildiyse eklenebilir.
Kaşık dıştan içe doğru olacak şekilde çorba (sıvı) alınır. Tabağın yanına kaşık sürülmez ve içerken dik pozisyonda içilir , eğilme olmaz.
Çorbaya üflenmez.
Sıyrılmaya çalışılmaz son 1 kaşık veya dibindeki az kalan miktar içmeden bırakılır.
Ara sıcak(ana yemek öncesi)
Dıştan 2. Sıradaki çatal bıçak kullanılır.
Ana yemek
Çatal, bıçak 1 kez yemeğe dokundurulduktan sonra bir daha servis tabağı üzerine/kenarına konulmaz. Her zaman tabağın içi tercih edilir.
Konuşurken çarpı işareti olucak biçimde tabağa bırakılır.
Yemek bitiminde 4.20 geçe şeklinde ve bir birine paralel biçimde çatal ve bıçak tabak üzerine konumlandırılır.
***Eğer 3. Olarak çatal bıçak konulduysa bölüm sayısınca tabak değişimi ile bir sonrakine geçilir.
İçecek Tüketimi
Bardak her zaman alt kısımdan tutulur.
Yudum almadan önce peçete ile ağız kenarları silinir(ponponlayarak).
Bez peçete varsa kağıt peçete kullanılmaz.
Yemek Sonu Ve Kalkma
Peçete kalkarken sandalyeye bırakılır ancak yemek bittiyse tabağın sol tarafına konumlandırılır.
0 Yorumlar
Yorumunuz için teşekkürler...