2030 Su Savaşları Yılı! - Andromedadanbirisi

2030 Su Savaşları Yılı!

 Suyun Geleceği ve Su Savaşları!

1- Dünya tatlı su miktarı


Bilindiği üzere Dünya'nın %70'i sularla kaplı lakin bu suyun %97,5'inin tuzlu su olması, geriye kalan %2,5 olan tatlı suyun da %68'inin kutuplardaki buzullarda bulunması nedeniyle içilebilir tatlı su miktarı sanılandan da daha az.

2- Bilinçsiz tüketim

Su rezervinin yaklaşık olarak %1'nin içilebilir tatlı su olduğunu ele alırsak, su kaynaklarını ne denli yanlış ve hoyrat kullandığımız göz önünde. Kuruyan göller ve derelerse büyük bir kayıp.

3- Yer altı suları


Ülkemiz temiz ve bol tatlı su kaynaklarını bünyesinde barındırmasına rağmen yanlış politikalar izlenilmesi nedeni ile birçok su kaynağı Hidroelektrik Santralleri (HES) için harcanmıştır.

Her geçen yıl göllerin suları ve kapladığı alan azalmaktadır. Yer altı sularında da aynı durum söz konusudur. Bilinçsiz açılan kuyularla yapılan sulamalar nedeniyle yer altı suları da hızla tükenmektedir.

4- Suya ulaşamayanlar


Dünya Sağlık Örgütü verilerini esas alırsak dünyadaki insanların; 5,2 milyarı güvenli ve temiz suya erişebilirken en düşük ihtimalle 2 milyar insan kirlenmiş su kullanmaktadır. Her yıl binlerce kişi kirlenmiş kullanım ve içme suyu ve yetersiz hijyenin sebep olduğu ishal, vb. hastalıklar sebebiyle hayatını kaybetmektedir. Sayıları yaklaşık olarak 842 bini bulmaktadır ve bunların 361 bini 5 yaş altı çocuklar oluşturmaktadır.

5- Su fakirleri

Öngörülere göre 2025/2030 yılları itibariyle dünya nüfusunun yarısı su fakiri alanlarda yaşayacaktır. İlerlemeye devam ederek de su savaşlarına neden olacaktır.


Umarım ufak da olsa bilgi haznenize katkım olmuştur.


#andromedadanbirkız

Yorum Gönder

0 Yorumlar