Narcissus, Echo Efsanesi | Nergis Çiçeğinin Hikayesi - Andromedadanbirisi

Narcissus, Echo Efsanesi | Nergis Çiçeğinin Hikayesi

 

Nergisin Hikayesi , Narsistliğin Efsanesi!

Bugün  sizlere bir çiçekten ve hikayesinden bahsedeceğim.

Birçoğumuzun hikayesini bildiği ve oldukça derin anlamı olan bir çiçek vardır. Nergis çiçeği.




Irmak tanrısı ve koruyucu bir perinin birlikteliği ile bir erkek çocuk dünyaya gelmiştir. Annesi oğlunun hayatını merak eder ve bir kahine gider. Oğlumun hayatı uzun olacak mı diye sorar kahin kendini görmezse çok yaşar der ancak kendini görür ve bilirse bu pek de mümkün değildir.

Efsaneye göre bir zamanlar neredeyse herkesin ona hayran kaldığı yakışıklı, bakanın gözlerini alamadığı bir genç yaşıyormuş. Narkisos. Kimi zaman dağlarda gezer kimi zaman sa avlanırmış.
Bir de dağ perisi olan ekho yaşarmış narkisosun gezdiği dağlarda lakin ekho cezalandırılmış bir peridir ne görülebilyor ne de duyulabiliyormuş sadece karışındaki kişinin son cümlesini tekrar edebiliyormuş. Kimseyle iletişime geçemezmiş.

Günlerden bir gün ekho narkisosa aşık olur. Narkisos ise onun aşkına yanıt vermez. Ekho aşkından günden güne erir ve yankı yapan bir kayaya dönüşür.

 narkisos ona aşık olan ekhonun kalbini kırdığı için Bunu duyan olimpos dağında yaşayan tanrılar narkisosun cezalandırılmasını karar alır.

Narkisos bir gün çok susar ve bir nehir kenarına gelir su içmek için yeltenirken sudaki yansımasını görür ve kendini o kadar beğenir ki hayranlıktan yansımadan gözlerini alamaz.
Nehrin kıyısından ayrılamayacak kadar kendine aşıktır, günler geçer ve suyun kıyısından ayrılamaz. Gittikçe zayıflar ve orada ölene kadar ömrünü tüketir. Daha sonra öldüğü noktadan bir çiçek çıkar nergis, narkisosun bedeni buyuleyici bir çiçek olan nergise dönüşür. Narsist kelimesi de nergis çiçeği de bu efsaneden gelmektedir.



O gün bugündür hediye edilen nergisler birçok anlam taşır, kimine göre narsistliğin temsilidir,kimine göre imkansız bir aşkın, kimine göre en güzelin ölümü..

Umutsuz aşıkların çiçeği olsa da nergis kış ortasında açıp baharı müjdelermiş. 

Hepinize keyifli  günler dilerim...

Yorum Gönder

0 Yorumlar