Kkmm - Andromedadanbirisi

Kkmm

 Kadınlarda görülen kanserlerin %30luk dilimini meme kanseri oluşturmaktadır. 20 yaşından büyük kadınların her ay kendi kendine meme muayenesi erken tanı için oldukça önemlidir. Bulgu olmasa dahi 40 ile 70 yaş arası kadınların rutin olarak yılda bir kez mamografi çektirmeleri önerilmektedir.

🧡💘💕🍀💎
🧡

Kendi Kendine Meme Muayenesi (KKMM) ve Aşamaları

Kendi Kendine Meme Muayenesi ve Aşamaları!

İdeal olarak adet döngüsünün 5.- 7.günleri arasında ayda bir kez yapılır. Menopoz döneminde olan , adet görmeyen kadınlarsa ayın kendi belirledikleri bir günü muayeneyi yapmalıdırlar.

Kendi kendine meme muayenesi 3 ayrı aşamadan oluşmaktadır.

  • Gözle değerlendirme,
  • Yatar pozisyonda elle değerlendirme,
  • Ayakta elle değerlendirme.

Gözle Değerlendirme

Kendi Kendine Meme Muayenesi ve Aşamaları!

Üstünüzü çıkarıp ayna karşısına geçtikten sonra eller kalçalardayken, kollar yanlardan serbest sallanır durumdayken,avuçlar önde sıkılırken,eller havadayken son olarak da vücut ön tarafa serbestçe eğilmiş durumdayken olmak üzere toplam 5 farklı pozisyonda her iki memede aynaya bakılarak incelenmelidir.

Memelerde belirgin şişlik, ciltte içe doğru çekilme,kızarıklıklar,damarlarda önceden belli olmayan lakin hareketleri yaparken belli olan bir belirginleşme durumu, renk değişiklikleri ve portakal kabuğu görüntüsü gibi semtomlar aranmaktadır. Ayrıca meme ucunda içe doğru çekiklik,içe gömülme meme başında şekil değişikliği de bir diğer semtomlardandır.

Yatar pozisyonda elle değerlendirme

🌸🦇❤💗💜
🦇

İlk olarak sırtüstü yatın,(kayganlığı arttırmak amacı ile pudra kullanabilirsiniz) daha sonra sağ omzun altına katlı bir havlu (yastık da olabilir) yerleştirdikten sonra sağ elinizi başınızın altına koyun. Meme dokusunun yana doğru kaymayıp ortada durduğuna dikkat edin. Sonra ise sol el parmaklarınızla sağ memeyi tarayın , aynı şekilde sol memeyide sağ elinizle tarayın.

Ayakta elle değerlendirme.

🎈🍀💎🌸

Genelde duşda sabunlu elle yapılması önerilir nedeni ise suyun ve sabunun etkisi ile kitleleri daha kolay ulaşılır hale getirmektir.

İlk olarak sağ elinizi ensenize yerleştirin sonra bir önceki yatar pozisyonda yaptığınız işlemlerin aynını uygulayın.

Unutmayın ki erken tanı hayat kurtarır, umarım sizlere bir katkım olmuştur. Sağlıcakla kalın.

Yorum Gönder

0 Yorumlar